GIMNAZIJA ŠIŠKA

GIMNAZIJA ŠIŠKA

Dragi devetošolci,

bliža se čas izbire vaše nadaljnje izobraževalne poti. Letos nam šolanje na daljavo ne omogoča osebnih srečanj na informativnih dnevih, na katerih bi se lahko podrobneje pogovorili, zato smo za vas v priloženem zapisu  strnili pomembne informacije o Gimnaziji Šiška.

Dodajamo še povabila:

  • na Informativo – online  sejem  izobraževanja in poklicev, na katerem sodeluje tudi naša gimnazija in  bo potekal 22. 1. in 23. 1. 
  • www.informativa.si na srečanji z devetošolci, ki ju bomo organizirali 2. 2. ob 16.00 in 9. 2. ob 18.00 preko aplikacije Zoom. Povezava do srečanj bo objavljena dan pred dogodkom na šolski spletni strani (www.gimnazija-siska.si ) v razdelku ZADNJE NOVICE
  • na informativni dan na naši gimnaziji, ki bo potekal 12. 2. in 13. 2. 2021

Takrat bomo predstavljali naše programe in podajali informacije po naslednjem urniku:

 o   petek, 12. 2. 2021 ob 9.00: predstavitev za športne oddelke,

o   petek, 12. 2. 2021 ob 10.30: predstavitev za splošne oddelke,

o   petek, 12. 2. 2021 ob 12.00: predstavitev za nogometne oddelke (fantje in dekleta),

o   petek, 12. 2. 2021 ob 15.00: predstavitev za športne in splošne oddelke,

o   sobota, 13. 2. 2021 ob 9.00: predstavitev za športne in splošne oddelke,

 

Vse povezave na Zoom naslove predstavitev bodo objavljene dan pred informativnim dnem na spletni strani Gimnazije Šiška (www.gimnazija-siska.si) v rubriki ZADNJE NOVICE.

Zavedamo se, da je izbira srednje šole za vas težka odločitev, zato vam ponujamo tudi možnost, da v januarju in v času pred informativnimi dnevi, stopite v stik z našo šolsko svetovalno delavko Magdo Marciuš in se z njo pogovorite o vaših odprtih vprašanjih. Pokličete jo lahko na tel. 01 5007 847 ali ji pišete na e naslov: magda.marcius@guest.arnes.si

V kolikor se zanimate za vpis v dijaški dom prosim kontaktirajte svetovalno delavko dijaškega doma Mojco Zupan Zadravec (mzupan7@gmail.com) ali vodjo dijaškega doma Polono Tabar (tabar.polona@gmail.com ).

V nadaljevanju vas vabimo k ogledu spletnih gradiv.

Dejan Rudolf

ravnatelj Gimnazije Šiška

PREDSTAVITEV GIMNAZIJE ŠIŠKA

Povezave:

Še nekaj informacij

 

Podatki o šoli:

o    Gimnazija Šiška, Aljaževa ulica 32, Ljubljana

o    Izobraževalni programi:

§  Gimnazija/š (športni oddelki) – 4 razredi

§  Gimnazija (splošni oddelki) – 2 razreda

§  Dijaški dom

o    E-pošta: gimnazija.siska@guest.arnes.si

o    Spletna stran: https://www.gimnazija-siska.si/

o    Facebook: https://www.facebook.com/Gimnazija-%C5%A0i%C5%A1ka-569772063229476/

o    Instagram: https://www.instagram.com/gimnazija_siska/

o    Virtualen sprehod: https://www.tvoj-splet.si/virtual/gimnazijasiska/index.htm


 

INFORMACIJE O VPISU V ŠOLO

 Splošne informacije o postopku vpisa: Magdalena Marciuš (magda.marcius@guest.arnes.si, tel.: 01 500 78 47)

 

Na Gimnaziji Šiška se poskušamo čim bolje prilagoditi potrebam trenažnih procesov pri posameznih športih. V kolikor vas zanima kakšna podrobnost glede načina dela vas vabimo, da se obrnete na koordinatorja, ki pokriva vaš šport. Kontakti koordinatorjev za posamezne športe:

§    Klemen Gutman (klemen.gutman@guest.arnes.si): atletika, badminton, judo, golf, veslanje, plezanje, smučarski tek, smučanje, biatlon, karate, triatlon, kolesarstvo, drsanje, konjeništvo, orientacijski tek, ostali individualni športi

§    Saša Vesel (sasa.vesel@guest.arnes.si): rokomet, plavanje, tenis, ritmična gimnastika, hokej

§    Miha Koren(miha.koren@guest.arnes.si): nogometni oddelek, ples, smučarski skoki, športna gimnastika

§    Igor Slobodnik (igor.slobodnik@guest.arnes.si): odbojka, košarka, nogomet, dvoranski nogomet, vaterpolo, ostali ekipni športi

§    Tomaž Urbančič (tomaz.urbancic@guest.arnes.si): dekliški nogometni oddelek, dijaki športniki v splošnem oddelku

 

O GIMNAZIJI ŠIŠKA

 

Gimnazija Šiška je bila ustanovljena leta 1992 na Aljaževi 32 v mirnem stanovanjskem okolju. Znak Gimnazije Šiška je Mironov metalec diska Diskobolos, prva kiparska upodobitev gibanja. Simbolno predstavlja sintezo gibanja in učenosti.

 

Na Gimnaziji Šiška že trideset let razvijamo zdravo in pozitivno naravnano okolje, v katerem lahko mladi dijaki športniki uspešno vzporedno opravljajo šolo in razvijajo športno kariero. Številne prilagoditve pri izvajanju pouka, pomoč športnih in pedagoških koordinatorjev, dodatne ure učne pomoči in usklajevanju med dijaki, starši, trenerji in učitelji, prinašajo izvrstne rezultate in predstavljajo unikum v slovenskem šolskem prostoru.

 

Za dijake poskrbimo v celoti, saj lahko, na šolskem prostoru koristijo celostno oskrbo in s tem poskrbimo za višjo dnevno učinkovitost, več časa za trening, regeneracijo in učenje. Tako nudimo športniku, ob odličnem športnem programu, prilagojeno prehrano (9 dnevnih obrokov), fizioterapijo in športnega psihologa. V okviru Gimnazije Šiška deluje tudi dijaški dom.

 

Na maturo se dobro pripravljamo. Za maturo dijaki izbirajo med naslednjimi izbirnimi predmeti: angleščina, nemščina, sociologija, psihologija, zgodovina, umetnostna zgodovina, geografija, kemija, fizika, biologija, informatika.

 

Imamo 24 oddelkov, v vsaki generaciji 4 športne in 2 splošna. Pouk imamo le v dopoldanskem času.

 

Ponosni smo na učne in športne dosežke naših dijakinj in dijakov. Vsako mesec proglasimo športnika meseca, ob koncu koledarskega leta na prireditvi Zlati diskobolos podelimo plakete in priznanja najuspešnejšim športnicam in športnikom preteklega leta, ob koncu šolskega leta pa razglasimo naj dijaka oz. dijakinjo šole.

 

Glede na interese dijakov vsako leto potekajo številni krožki in različne dejavnosti s področja kulture in umetnosti, raziskovanja, tekmovanj iz znanj, športa, fakultativnih predmetov. Dijaki delajo kot prostovoljci v vrtcu in domu starejših občanov, potujejo po svetu in domovini, obiskujejo gledališča, opero ipd.

 

PROJEKTI (NOGOMET in ROKOMET)

 NOGOMETNI ODDELKI – projekt z NZS:

 ·         NZS, nogometni oddelki: https://www.nzs.si/Nogomet_za_vse/Igrisce/Nogometni_razred_NZS

·         Predstavitev fantovskega nogometnega oddelka

·         Predstavitev dekliškega nogometnega oddelka

 

Predstavitveni filmi nogometnih oddelkov

·         Dekliški nogometni oddelek: https://youtu.be/rFvcCimhbQI

·         Predstavitev fantovskega nogometnega oddelka: https://www.youtube.com/watch?v=RTR_cps_FOs

·         NZS, Moj dan, dekliški nogometni oddelek: https://www.youtube.com/watch?v=zLTlittrszM

·         Intervju Jaka Bijol: https://youtu.be/hzKG5bpmarc

·         Zaključni turnir nogometnih oddelkov: https://www.youtube.com/watch?v=dMFqPVrAuTk

 

ROKOMETNI ODDELKI – projekt z RZS

·         Predstavitev rokometnega oddelka (film)

·         Dan rokometašev – film posnet za predstavitev projekta na Evropski rokometni zvezi

 

Izkušnje dijakinje rokometnega oddelka

·         Ana Gros

  

ŽIVLJENJE IN DELO NA GIMNAZIJI ŠIŠKA

 Da bi začutili utrip na naši šoli vas vabimo, da si ogledate še:

·         Prireditev Zlati Diskobolos 2020: https://www.youtube.com/watch?v=zfb0RwuhHSw

·           Otvoritev Galerije slavnih: https://youtu.be/6eMPXeVJDaQ

·           Prireditev Zlati Diskobolos – 25 let: https://youtu.be/5jNhZR5vJLk

·           Zimska šola v naravi: https://youtu.be/xjc4-fiOOdo

·            Dijakova predstavitev Gimnazije Šiška: https://youtu.be/wbGe50C_a30

·            GŠ skozi oči bivših dijakov: https://youtu.be/qI7RmEYECQ8

 

Še nekaj pogostejših vprašanj in odgovorov:

 

1.         Kje lahko dobim osnovne informacije o šoli in letošnjem vpisu?

Osnovne informacije lahko dobite na naši spletni strani www.gimnazija-siska.si. Vse informacije o vpisu so zbrane v razdelku VPIS (www.gimnazija-siska.si/vpis/).

 

2.         Ali je pri vpisu morebitna omejitev vpisa in kako visoka je?

V zadnjih letih je pri obeh programih, ki jih ponujamo (športni oddelki in oddelki splošne gimnazije) veljala omejitev vpisa.  Število potrebnih točk je odvisna od naborov kandidatov, ki se za vpis odločijo in v športnem oddelku nihajo od 160 do 165 točk. V oddelkih splošne gimnazije je omejitev nekoliko nižja in sicer od 144 do 149 točk. Na spodnji meji pogosto odloča tudi nacionalno preverjanje znanja. Omejitve za nekaj zadnjih let si lahko ogledate na naši spletni strani v razdelku Vpis/pomembne informacije https://www.gimnazija-siska.si/vpis/pomembni-datumi/.

 

3.         Kaj je posebnost Gimnazije Šiška in kako se razlikuje od ostalih gimnazij?

Gimnazija Šiška velja za NAJ ŠPORTNO ŠOLO saj že trideset let razvijamo zdravo in pozitivno naravnano okolje, v katerem lahko mladi dijaki športniki uspešno vzporedno opravljajo šolo in razvijajo športno kariero. Številne prilagoditve pri izvajanju pouka, pomoč športnih in pedagoških koordinatorjev, dodatne ure učne pomoči in usklajevanju med dijaki, starši, trenerji in učitelji, prinašajo izvrstne rezultate in predstavljajo unikum v slovenskem šolskem prostoru.

 

Največjo prednost prestavlja dejstvo, da za dijake posrbimo v celoti, saj lahko, na šolskem prostoru koristijo celostno oskrbo in s tem poskrbimo za višjo dnevno učinkovitost, več časa za trening, regeneracijo in učenje. Tako nudimo športniku, ob odličnem športnem programu, prilagojeno prehrano (v kuhinji ekipa pripravlja devet različnih obrokov), fizioterapijo in športnega psihologa. V sklopu šole deluje tudi dijaški dom.

 

4.         Zakaj na Gimnazijo Šiška? V čem je ta šola drugačna – boljša – od katere druge šole, kaj je njena prednost?

Gimnazija Šiška je prav posebna gimnazija v slovenskem prostoru. Že trideset let razvijamo zdravo in pozitivno naravnano okolje, v katerem lahko mladi dijaki športniki uspešno vzporedno opravljajo šolo in razvijajo športno kariero. Številne prilagoditve pri izvajanju pouka, pomoč športnih in pedagoških koordinatorjev, dodatne ure učne pomoči in usklajevanju med dijaki, starši, trenerji in učitelji, prinašajo izvrstne rezultate in predstavljajo unikum v slovenskem šolskem prostoru.

Za dijake poskrbimo celostno, od individualnega prilagajanja pedagoškega procesa športu, do bivanja v dijaškem domu s celodnevno oskrbo. S tem poskrbimo za višjo dnevno učinkovitost, več časa za trening, regeneracijo in učenje. Tako nudimo športniku, ob odličnem športnem programu, prilagojeno prehrano (9 dnevnih obrokov), fizioterapijo in športnega psihologa.

 

5.         Kako je organizirana prehrana? Katere obroke pripravljamo?

Prehrana je na Gimnaziji Šiška zares dobro urejena in v skladu s potrebami dijakov športnikov. Dijakom gimnazije in dijaškega doma pripravimo zajtrk, za malico lahko izberejo suho malico, topli obrok ali vegetarijanski topli obrok, za kosilo nudimo osnovno kosilo, športno kosilo ali vegetarijansko kosilo, na voljo je tudi popoldanska malica in večerja. Primere menijev si lahko pogledate na naši Facebook strani.

 

6.         Ali je ocenjevanje napovedano?

Vsa ocenjevanja (pisna in ustna) so napovedana in pazljivo načrtovana. V vsakem razredu se ocenjevanje načrtuje s pomočjo pedagoškega koordinatorja ob začetku vsakega ocenjevalnega obdobja. Načrtuje se glede na športne obremenitve dijakov.

Dijaki, ki imajo individualen status ali imajo v določenem obdobju povečano športno obremenitev, se ocenjevanje (pisno in ustno) popolnoma prilagodi. Za to poskrbi pedagoški koordinator, ki skupaj z vsakim dijakom pregleda obremenitve in prilagodi termine ocenjevanj. Za te dijake se organizirajo tudi individualne ure.

Ko je načrt ocenjevanja pripravljen, je pomembno, da se ga dijaki zares držijo.

 

7.         Kakšno spodnjo mejo bomo imeli v primeru omejitve vpisa?

Tega ni mogoče predvideti, lahko pa podatke za zadnjih nekaj let pogledate na naši spletni strani v rubriki Vpis/Pomembne informacije/spodnje meje

(https://www.gimnazija-siska.si/vpis/pomembni-datumi/).

 

8.         Ali je nujno, da ima devetošolec status športnika v OŠ?

Ne. Status športnika v športnem oddelku se ureja ob oddaji dokumentacije v času vpisnega postopka. Status športnika ali umetnika v splošnem oddelku se ureja v začetku šolskega leta.

 

9.         Je naša gimnazija primerna tudi za učence, ki se ne ukvarjajo s športom, kje se oni lahko na naši gimnaziji udejstvujejo?

Seveda, naša gimnazija je primerna tudi za dijake, ki niso športniki. Vpišejo se lahko v splošni oddelek gimnazije. Ponujamo vrsto aktivnosti, kot so kulturne dejavnosti, prireditve, ekskurzije, ŠILA, prostovoljno socialno delo ipd.

 

10.       Kakšno je vzdušje na naši šoli?

Vzdušje na Gimnaziji Šiška je sproščeno, vendar usmerjeno v uspešno delo tako na šolskem kot tudi športnem področju.

 

11.       Na katere fakultete se vpisujejo naši dijaki?

Naši dijaki zaključijo šolanje s splošno maturo, zato se lahko vpišejo na vse študijske smeri, tako univerzitetne kot ostale. Po naših analizah in povratnih informacijah ki jih dobimo, se naši dijaki najpogosteje vpisujejo na Fakulteto za šport, Ekonomsko fakulteto, Zdravstveno fakulteto, Pravno fakulteto, Fakulteto za družbene vede…

 

12.       Kakšna je zgodba naše šole – odkod ime, kaj pomeni znak?

Gimnazija Šiška je bila ustanovljena leta 1992 na Aljaževi 32 v mirnem stanovanjskem okolju. Znak Gimnazije Šiška je Mironov metalec diska Diskobolos, prva kiparska upodobitev gibanja. Simbolno predstavlja sintezo gibanja in učenosti.

13.       So za vpis v športni oddelek kot posebni vpisni pogoji dokazila o športnih dosežkih kandidata?

            So. Objavljena so na https://www.gimnazija-siska.si/vpis/pomembni-datumi/. Kandidat jih mora oddati do 4. 3. 2021.

 

 Za konec pa še naš slogan: Naj bo šola, naj bo Šiška, naj bo GIMNAZIJA ŠIŠKA!

Dostopnost