VESELA ŠOLA

SI VEDOŽELJEN / VEDOŽELJNA?

TE ZANIMAJO RAZLIČNE TEME, TUDI TISTE, O KATERIH SE NE UČITE PRI POUKU?

Vesela šola je tekmovanje v znanju o vnaprej določenih temah za učence od 4. do 9. razreda, ki ga organizira založba Mladinska knjiga in revija Pil.

Mesečne teme Vesele šole, objavljene vsak mesec kot tiskana priloga revije Pil in kot e-učna pot na spletni strani www.veselasola.net, v šolskem letu 2020/21 bodo to teme:

September Pridni kot čebele Odkrij zakaj so čebele pomembne za življenje na Zemlji in zakaj niso pridne le čebele, temveč tudi čebelarji.
Oktober Plemenite kovine Razkrivaj skrivnosti dragocenih plemenitih kovin, ki so “le” kovinski kemijski elementi, a hkrati pravi zaklad narave.
November Veličastni balet Uživaj ob baletu, čudovitem umetniškem plesu. Spoznaj baletna oblačila in okusi čar veličastne baletne predstave.
December Navidezna resničnost Si lahko v dveh svetovih hkrati? Z ravojem tehnologije, ki bo spremenila naše življenje, nemogoče postaja mogoče.
Januar Gremo v hribe Če nisi ne pohodnik ne planinec, si sloh Slovenec? Kaj moraš vedeti, da si ustrezno pripravljen na gorništvo in planinstvo?
Februar Skrivnostne globine Pridruži se oceanografom, strokovnakom za morja, na raziskovalni odpravi in pokukaj v osupljive globine morij in oceanov.
Marec Vsi drugačni, vsi enakopravni Kako so se skozi čas razvijale človekove pravice? Kako so se bojevali in se še bojujemo za svobodo in enakopravnost?

Namen tekmovanja v znanju Vesele šole je širjenje splošnega znanja. Vsebine so lahko povezane z učnim načrtom osnovne šole, lahko pa so izbrane zato, da bi učence seznanili tudi s takimi vsebinami, ki v učnem načrtu za osnovnošolce niso predvidene. Cilj Vesele šole je pridobivanje splošnega znanja.

Šolsko tekmovanje bo 10. marca, državno tekmovanje pa 14. aprila 2021Za šolsko tekmovanje je potrebno predelati teme od septembra do februarja.

Tekmovanje je dostopno vsem prijavljenim učencem: udeleži se ga lahko vsak učenec, ki se nanj prijavi v šoli pri mentorju Vesele šole. Tekmuje se z vprašalniki, ki jih na osnovi veselošolskih tem tekočega šolskega leta pripravi uredništvo Vesele šole v sodelovanju z zunanjimi strokovnimi sodelavci. Težavnost nalog je prilagojena razredni stopnji in nivoju tekmovanja. Na vsaki stopnji tekmovanja prejmejo zmagovalci diplomo Vesele šole, državni prvaki pa tudi knjižne nagrade in priložnostne nagrade sponzorjev.

PRIJAVI SE PRI KNJIŽNIČARKI.

Dostopnost